Până la finalul anului vor intra în vigoare modificările tehnice pentru proiectarea sistemelor de iluminat rutier și pietonal.

Revizuirea face parte din proiectul de sistematizare a legislației din domeniul urbanismului și construcțiilor, derulat de Ministerul Dezvoltării.

Una dintre cele mai importante schimbări o reprezintă adăugarea în cadrul acestei norme a unor reglementări tehnice referitoare la zonele adiacente aleilor din parcuri, precum și din zonele rezidențiale, și anume a spațiilor de tipul locurilor de joacă pentru copii, zonelor pentru platforme pentru exerciții fizice și activități recreative, a spațiilor de joacă pentru câini, etc.

De asemenea, au fost incluse aspecte legate de implementarea sistemelor de management și telegestiune pentru sistemele de iluminat.

Au fost actualizate cerințele minimale privind siguranța și accesibilitatea în exploatare, igienă, sănătate și mediul înconjurător, protecția la zgomot, utilizarea sustenabilă a resurselor naturale și a celor privind rezistența mecanică și stabilitatea.

Contractele pentru serviciile de proiectare a sistemelor de iluminat rutier și pietonal încheiate până la data intrării în vigoare a noului ordin se finalizează cu respectarea reglementărilor tehnice în vigoare la data semnării lor.

Totodată, prin proiectarea sistemelor de iluminat se vor respecta prevederile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții referitoare la cerințele fundamentale de calitate:

* rezistență mecanică și stabilitate;

* securitate la incendiu;

* igienă, sănătate și mediu înconjurător;

* siguranță și accesibilitate în exploatare;

* protecție împotriva zgomotului;

* economie de energie și izolare termică;

* utilizare sustenabilă a resurselor naturale.