Piata imobiliară va beneficia pentru al cincisprezecelea an consecutiv de facilitățile  acordate beneficiarilor prin programul Noua Casă.

Plafonul pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program rămâne de 1,5 miliarde de lei.

Acesta al treilea an consecutiv în care plafonul a rămas sub cel din 2020 când a fost de 2 miliarde.

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.

Anul 2022 a fost unul atipic din perspectiva tranzacțiilor imobiliare finanțate prin credite ipotecare, caracterizat de un grad mare de incertitudine, alimentată pe de o parte de criza generată de războiul din Ucraina, iar pe de altă parte de contextul inflaționist și de creștere galopantă a indicilor variabili care intră în componența structurii de cost a creditelor, care au redus semnificativ cererea.

În anul 2023 se așteaptă ca tranzacțiile din zona imobiliară să fie influențate de mai mulți factori.

În ipoteza în care contextul geopolitic se va stabiliza, inflația se va tempera, iar indicii variabili nu vor mai avea fluctuații pozitive, este de așteptat ca volumul tranzacțiilor finanțate prin credite ipotecare să crească, sens în care se propune alocarea unui plafon total la nivelul anului 2023, care să poată susține revenirea cererii pe acest segment.

Având în vedere gradul de consum până la data de 31.12.2022 al plafonului alocat pentru anul 2022 de cca. 70% în actualul cadru contextual al activității de creditare a locuințelor destinate populației, se propune alocarea unui plafon de garantare de 1,5 miliarde lei, ca plafon total al garanțiilor care pot fi emise în anul 2023 în cadrul programului ”Noua casă”, la nivelul plafonului de garantare aprobat pentru anul 2022.

Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe.

Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% și 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanțarea.