O creștere accentuată a prețurilor în construcții este estimată pentru următoarele luni de către managerii din acest sector, potrivit anchetei de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică.

Tendințele estimate de către manageri privind evoluția activității economice în perioada iulie – septembrie 2022 arată și o relativă stagnare a numărului de salariați în construcții.

Potrivit estimărilor managerilor, activitatea de construcţii va înregistra în următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%)

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +52 %).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. Industrie prelucrătoare Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%).

Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +39%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

Managerii prognozează creștere a preţurilor produselor industriale în următoarele trei luni (sold conjunctural +36%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +21%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +20%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +18%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +51%).

Servicii Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei lor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +25%).