Noi modificări au fost propuse să fie adoptate în procedură de urgență privind proiectele de infrastructură de apă și apă uzată finanțate din fonduri europene.

Astfel, pentru proiectele de infrastructură de apă și apă uzată care au contracte de finanțare prin Programul operațional Infrastructură mare (POIM) și au avut prevăzute cheltuieli neeligibile ca urmare a încadrării proiectelor de apă uzată sub 2.000 de locuitori în categoria de cheltuieli neeligibile va putea fi încheiat un acord de implementare pentru alocarea de fonduri din Planul național de redresare și reziliență.

De asemenea, operatorii regionali, în calitate de beneficiari eligibili ai POIM, vor putea depune cereri de finanţare pentru implementarea de proiecte destinate digitalizării şi producerii de energie verde din surse regenerabile la nivelul infrastructurii de apă și apă uzată, în cadrul unor apeluri de proiecte distincte.

Pentru proiectele destinate producerii de energie verde, operatorii regionali vor putea solicita finanțare cu condiţia îndeplinirii calităţii de prosumator şi numai în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.

Pentru proiectele de digitalizare şi producere de energie verde va fi alocată suma de 100 milioane euro fonduri externe nerambursabile, la care se adaugă cofinanţarea naţională în valoare de 17.647.058 euro, din POIM din axa 3 Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, obiectiv specific nr. 3.2 Creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbaneprecum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei, cu posibilitatea de supracontractare