MDRAP a publicat spre consultare publică propunerea de Procedură privind autorizarea şi exercitarea dreptului de practică a responsabililor tehnici cu execuţia lucrărilor de construcţii.

Principala modificare majoră, în sensul pozitiv o considerăm noi, este aceea că responsabilul tehnic cu execuţia devine o oglindă a dirigintelui de şantier. Soluţia se reflectă atât prin obligaţii cât şi prin domeniile de autorizare.

Acest lucru duce la o normalizare a situaţiei, deoarece practic cei doi se comportau ca specialişti oglindă, unul reprezentând responsabilul cu verificarea calităţii de la beneficiar şi celălalt de la executant. Sincronizarea domeniilor considerăm că este una de bun augur.

Se propune de asemenea pregătirea continuă a RTE prin intermediul asociaţiilor profesionale, un alt element care crează premizele unui control al serviciilor prestate dar asigură şi pregătirea continuă a specialiştilor. Un corp profesional puternic nu poate exista decât unit în faţa presiunilor realizate de investitor.

O modificare importantă este aceea că registrul RTE se va ţine online, pe site-ul ISC, ceea ce înseamnă că o lucrare practic nu există dacă nu este declarată. Se evită astfel posibilitatea de fraudă deoarece nu se mai pot completa elemente cu predatare.

Începând din acest moment RTE -iştii vor fi auditaţi la maxim 5 ani. Practic se preia procedura din ţările occidentale, deja existentă pentru specialiştii autorizaţi de IGSU şi în România, de verificare a specialiştilor astfel încât aceştia să îşi facă treaba.

Fiind vorba de un document public, ne-am permis să îl descărcăm şi să îl punem şi noi spre consultare. Dacă aveţi propuneri cu privire la această procedură vă rugăm să ni le trimiteţi.

http://www.mdrap.ro/ordin-aprobare-procedura-rte-2016

Menţiune: Responsabilii tehnici cu execuţia, absolvenţi de scurtă durată, adică subingineri, îşi păstrează dreptul de practică. Ca şi ceilalţi RTE-işti, au condiţia să îşi preschimbe legitimaţia în condiţiile legii. Nu se mai pot autoriza cu drept de practică cei care nu au făcut-o până acum, sau care nu îşi preschimbă legitimaţia.

Scopul modificărilor procedurale este acela de a creşte responsabilitatea specialiştilor în construcţii iar modificările le considerăm ca realizând premizele necesare pentru acest lucru.

Dacă aveţi propuneri sau comentarii cu privire la noua procedură vă rugăm să ni le trimiteţi.

 procedura propusa pentru autorizarea RTE