Pentru a-i proteja pe dezvoltatorii imobiliari de acuzațiile aduse de cetățeni și ONG-uri, parlamentarii PNL au reușit să treacă prin Senat un proiect legislativ care stabilește termene în care pot fi depuse plângerile în litigiile ce vizează autorizațiile de construire.

De asemenea, noul proiect prevede ca dreptul de a ataca hotărârile de aprobare să fie prescris în termen de un an de la data aprobării.

Acest proiect a fost deja adoptat de Camera Deputaților (la finalul știrii găsiți atașat amendamentele votate de Senat)

În Senat, propunerile au primit 79 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă și 14 abțineri.

În litigiile ce vizează autorizațiile de construire, termenul pentru formularea plângerii prealabile, dacă aceasta mai este obligatorie, va fi de 30 de zile și va începe să curgă de la data ultimei operațiuni de publicitate.

Termenul pentru introducerea cererilor de anulare, de suspendare, de intervenție accesorie sau de intervenție principală va fi de 60 de zile şi va fi calculat de la data primirii răspunsului la plângerea prealabilă sau de la data expirării termenului legal de soluționare a plângerii, indiferent care dintre aceste date survine prima.

Dacă plângerea prealabilă nu mai este obligatorie, termenul pentru introducerea cererilor de anulare, de suspendare, de intervenție accesorie sau de intervenție principală, va fi de 60 de zile și va începe să curgă de la data ultimei operațiuni de publicitate.

Conţinutul autorizaţiei de construire se consideră adus la cunoştinţa organismelor sociale interesate la data ultimei operaţiuni de publicitate, mai precis la data finalizării operaţiunilor de publicitate de către autoritatea publică la data încheierii prin care s-a dispus notarea în cartea funciară, la data publicării informaţiilor menţionate într-un ziar de largă răspândire sau la data afişării panoului de identificare al investiţiei, indiferent care dintre aceste date survine ultima.