Salariul mediu al angajaților din sectorul construcțiilor a crescut constant anul acesta de la o lună la alta, cel mai mare salt fiind înregistrat în martie. Luna următoare a continuat să crească, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică.

Astfel, salariul mediu net în construcții a ajuns în aprilie la la 3.657 lei/angajat, fiind mai mare cu 10%, față de aprilie 2021.

Creșterea salariilor nete este mai mică decât inflația care pe aceeași perioadă a fost de 13,8%.

Prin urmare, inflația va pune presiune pe majorarea în continuare a salariilor.

La nivel general, în economie, nivelul salarial mediu net a fost 3.967 lei/angajat, cu 11% mai mult decât în aprilie anul trecut.

În ceea ce privește salariile brute, în aprilie, în construcții, câştigul salarial mediu brut a fost 4.772 lei, mai mare cu 9% decât în luna similară din anul anterior.

Comparativ, la nivelul întregii economii, salariul mediu brut a fost de  6.443 lei, cu 11% mai mare decât cel din aprilie anul trecut.

În luna aprilie, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9746 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2120 lei).

În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (Paște).

De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu net în aprilie comparativ cu martie s-au înregistrat după cum urmează:

* Cu 30,2% ȋn extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 20,8% ȋn producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat;

* Între 8,0% și 12,0% ȋn intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), transporturi pe apă, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi aeriene, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria metalurgică;

* Între 3,0% și 7,5% ȋn alte activităţi extractive, telecomunicaţii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, tranzacţii imobiliare, repararea, întreţinerea şi instalarea mașinilor şi echipamentelor, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), transporturi terestre şi transporturi prin conducte, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), alte activităţi de servicii.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net în aprilie comparativ cu martie :

* Cu 32,3% ȋn fabricarea produselor din tutun, cu 18,8% ȋn activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), respectiv cu 11,0% ȋn fabricarea băuturilor;

* Între 3,0% și 9,5% ȋn activităţi de editare, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, extracţia minereurilor metalifere, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.