Cele mai recente modificări legate de condițiile în care un lucrător străin poate ocupa un nou loc de muncă în România, la acelaşi angajator sau la alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărţii albastre a UE, au fost aprobate azi de Guvern.

Străinul încadrat în muncă în baza avizului de angajare, cu excepţia celui pentru lucrători sezonieri, poate ocupa un nou loc de muncă, la acelaşi angajator

sau la alt angajator, oricând pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărţii albastre a UE.

Străinul este încadrat în noul loc de muncă, în baza unui nou aviz de angajare obţinut de angajator în condiţiile noii ordonanţe.

Astfel, în cazul în care lucrătorul străin va schimba locul de muncă, dar la același angajator, care a depus diligențele necesare pentru obținerea avizului de muncă inițial, noul aviz de angajare va fi eliberat aceluiaşi angajator fără să mai fie nevoie să fie satisfăcute anumite condiții.

Până acum angajatorul trebuia să facă dovada achitării obligațiilor către bugetul de stat pe ultimul trimestru, anterior depunerii cererii. De asemenea, era necesar să nu fi fost epuizat contingentul anual pe tipuri de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă.

Angajatorul trebuia să fi depus diligențe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, al Confederației Elvețiene sau de către un străin titular al dreptului de ședere pe termen lung pe teritoriul României.

Noile prevederi reglementează condiția că ocuparea unui nou loc de muncă la un alt angajator se poate realiza doar în baza acordului exprimat, în scris, de angajatorul anterior, în condițiile în care nu a trecut mai mult de un an de la momentul înregistrării contractului individual de muncă.

Acordul scris al angajatorului anterior este depus de noul angajator la Inspectoratul General pentru Imigrări.

Aceste prevederi nu se aplică în cazul în care încetarea contractului individual de muncă a intervenit din iniţiativa angajatorului anterior sau ca urmare a acordului părţilor, ori prin demisia străinului dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Astfel, sunt precizate condițiile în care lucrătorul străin care, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărţii albastre a UE, schimbă angajatorul anterior, fără a fi necesar acordul exprimat de angajatorul anterior.