Aproape 340.000 euro și 18.749 lei ar fi primit un funcționar public de la administratorul unei firme, în schimbul atribuirii și pentru derularea în bune condiții a unor contracte de lucrări, legate de construirea de grădinițe în cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii în România.

Procurorii DNA Brașov au dispus trimiterea in judecată a inculpatului

Horia Palmer-Hîrtopanu, directorul Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, aflată în subordinea Ministerului Educației.

Acesta a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv. Al doilea inculpat este sub control judiciar iar cel de-al treilea este cercetat în stare de libertate.

Mită în execuția de lucrări în folos personal

În perioada 2017-2020, în calitate de director al structurii menționate, Palmer-Hîrtopanu Horia ar fi pretins și ar fi primit sume de bani și alte foloase necuvenite, aproape 340.000 euro și 18.749 lei.

O parte a foloaselor primite ca mită ar fi constat în lucrări de forare a unui puț și de construire a instalației de alimentare cu apă, care au fost executate în curtea locuinței sale situate într-un oraș din imediata vecinătate a Capitalei.

În intervalul 2016-aprilie 2021, inculpatul ar fi obținut sume de bani consistente ca urmare a săvârșirii unor infracțiuni de corupție, din care, prin diverse operațiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal sumele de aproximativ 228.676 euro și 191.900 lei, folosite pentru a achiziționa diferite bunuri (imobile și autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate (printre care și inculpata cercetată în prezenta cauză sub control judiciar).

Toate acestea ar fi fost făcute pentru a ascunde și disimula originea ilicită a sumelor de bani cu care au fost achiziționate, precum și a titularului dreptului de proprietate asupra acestora.

În același context, în perioada ianuarie – septembrie 2022, cel de-al treilea inculpat ar fi primit, spre păstrare, de la Palmer-Hîrtopanu Horia sumele de 52.700 lei și 15.305 euro ce au fost descoperite de procurorii anticorupție cu ocazia percheziției domiciliare, știind că acestea ar fi provenit din săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală, cel mai probabil de corupție.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Ilfov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.