Pandemia de Covid 19 a provocat unele sincope pe șantiere în special în domeniul forței de muncă disponibile. Conflictul din Ucraina a adus o nouă dificultate în piața construcțiilor și anume cea legată de creșterea prețurilor la o serie de materiale de construcție.

”La rândul nostru am făcut pași concreți pentru a-i sprijini, deoarece din perspectiva noastră antreprenorii onești ne sunt parteneri în derularea proiectelor. Desigur avem și excepții, însă imaginea de ansamblu a fost pozitivă”, menționează Cristian Pistol, directorul general CNAIR.

Ca beneficiar al lucrărilor este firesc ca CNAIR să ceară respectarea calității și a termenelor contractuale. ”De aceea – subliniază directorul general CNAIR – încercăm permanent să venim în sprijinul constructorilor pentru a depăși orice situație apărută care ar putea crea probleme. În acest sens, Guvernul a luat o serie de măsuri inclusiv prin modificarea legislației achizițiilor publice și a obținerii avizelor. A fost un efort comun la care au participat atât reprezentanții Ministerului Transporturilor, cât și specialiștii companiilor aflate în coordonarea ministerului”.

Pe ce tronsoane am putea circula până la finalul acestui an

După ce a deschis recent circulația pe lotul 1, Tronson 2, Drum Expres Craiova – Pitești, care are și rol de variantă de ocolire a orașului Balș, CNAIR se pregătește pentru deschiderea traficului rutier pe lotul 2 al acestui tronson între Piatra Olt și Valea Mare.

”Cu această ocazie vom rezolva și problema aglomerației din municipiul Slatina. Acesta este unul dintre șantierele care merge bine, motiv pentru care putem spune că în această vară vom avea în circulație toți cei aproximativ 40 de km ai Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești. Este, practic, primul sector de drum expres din România, dar și prima soluție concretă pentru eliminarea blocajelor de trafic din municipiile Slatina și Balș”, afirmă Cristian Pistol.

De asemenea, antreprenorul Secțiunii 1 a autostrăzii Sibiu – Pitești a dat asigurări că depune toate eforturile pentru ca la finalul acestui an să fie puși în circulație și cei aproximativ 14 km dintre Sibiu și Boița.

Și, bineînțeles, nu trebuie uitat Podul Brăila, o investiție de peste 2,37 de miliarde de lei, care anul acesta trebuie dat în folosință, potrivit promisiunilor constructorului.

Tot până la sfârșitul acestui an trebuie finalizate pasajele Domnești, Berceni și Oltenița. Acestea sunt așteptate de ani de zile mai ales de cei care zilnic trebuie să suporte aglomerația din zonele respective.

”Mai important decât discuția despre kilometri de autostradă este finalizarea unor obiective care pot rezolva concret probleme punctuale ale unor comunități”, subliniază directorul general al CNAIR.

Din punctul său de vedere succesul proiectelor depinde de urmărirea lor permanentă și de intervenția acolo unde există riscul să apară blocaje.

”Cu acest mod de abordare consider că rezultatele nu vor întârzia să apară și automat kilometri de infrastructură rutieră modernă”, mai spune Cristian Pistol.

Șantiere cu probleme

Sunt și șantiere cu probleme, unde antreprenorii nu reușesc să se încadreze în termenele contractate.

”Nu pot să-mi ascund dezamăgirea față de evoluția șantierului VO Timișoara, dar facem tot ce ține de noi pentru a ajuta antreprenorul italian să găsească resursele necesare și să reintre în programul de execuție necesar finalizării proiectului în termen”, afirmă directorul general CNAIR.

Același constructor lucrează pe Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Pitești, unde de asemenea progresul fizic lasă de dorit. Deși lucrările ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul acestui an, constructorul are mari întârzieri și o mobilizare slabă. Practic, a ajuns la un progres fizic de doar 50,4%, ceea ce face aproape imposibilă respectarea termenilor contractuali.

”Lucrările la lotul 3 de pe A0, Bragadiru – Joița au la rândul lor o evoluție care mă nemulțumește. Constructorul grec este în întârziere față de noul program de execuție asumat. Asta în condițiile în care a primit deja o prelungire a duratei de execuție. Mobilizarea resurselor (muncitori și utilaje) este slabă, luând în calcul și întârzierile pe care trebuie să le recupereze”, afirmă Cristian Pistol.

Întârzierile din faza de proiectare, precum și cele din cea de execuție, au impus emiterea unor facturi de penalități în valoare de peste 2,3 milioane de lei.

Și constructorul italian de pe Secțiunea 5 a autostrăzii Sibiu – Pitești (Pitești – Curtea de Argeș) are peste 3% întârziere față de stadiul fizic la care ar fi trebuit să ajungă la ora actuală.

CNAIR monitorizează activitatea Antreprenorilor, în acord cu prevederile contractuale și acolo unde este nevoie transmite Înștiințări de Revendicare.

”Nu îmi face plăcere să iau măsuri drastice, dar dacă Antreprenorii nu înțeleg să ia contractele în serios, trebuie să apelez și la aceste prevederi contractuale. După cum știți, în cazul sectorului de autostradă Chiribiș – Biharia, a fost necesar să luăm decizia rezilierii. Asta după ce o lungă perioadă de timp am încercat să convingem antreprenorul să se apuce de lucru. Vom relua licitația și în cel mai scurt timp legal posibil vreau să avem un constructor serios care să finalizeze lucrarea în termenii contractuali stabiliți”, spune Cristian Pistol.

Antreprenorii care nu își îndeplinesc angajamentele ajung mai devreme sau mai târziu în situația de a primi certificat negativ.

Sunt astfel de antreprenori care o bună perioadă de timp nu vor mai putea participa la licitații din acest motiv.

”Nu este neapărat o listă neagră, ci mai degrabă o metodă de a pune la adăpost proiectele importante de acei constructori care le pot compromite. Practic, prin lipsa de interes față de contractele semnate, acei constructori se pun singuri în dificultate și sunt sancționați în consecință”, concluzionează domnul Pistol.