China a redus dobânda creditelor ipotecare pentru a doua oară în acest an, în timp ce banca centrală a ţării încearcă să limiteze consecinţele crizei de lichidităţi din sectorul imobiliar, scrie FT. 

Rata de bază pentru împrumuturile pe cinci ani a fost redusă luni la 4,3%, de la 4,45%, depăşind prognoza mediană a economiştilor chestionaţi de Bloomberg şi egalând o reducere a ratei din luna mai, care a fost cea mai mare din istorie.

Reducerea indicatorului de referinţă, care se bazează pe ratele oferite de creditorii interni şi publicate de Banca Populară a Chinei, va reduce costurile de împrumut pentru noile credite ipotecare la nivel naţional şi va oferi un impuls sectorului imobiliar al ţării, încărcat de datorii, care reprezintă aproape o treime din producţia economică anuală.

LPR pe un an, care se bazează, de asemenea, pe ratele de creditare interne chinezeşti şi care este utilizată în principal pentru stabilirea preţului împrumuturilor corporative, a fost redusă la 3,65% de la 3,7%.

Reducerea peste aşteptări a ratei ipotecare de referinţă a contribuit la susţinerea indicelui Hang Seng Mainland Properties din Hong Kong, care a crescut luni cu 1,4%. Dar nu a contribuit prea mult la creşterea pieţelor în general, indicele de referinţă CSI 300 al acţiunilor listate la Shanghai şi Shenzhen a crescut cu doar 0,7%.