Pentru luare de mită în vederea eliberării unor autorizații de construire, certificate de urbanism, avize pentru branșarea la rețeaua de utilități sau alte documente necesare construirii unor clădiri, un funcționar public din județul Iași a fost reținut de către procurorii DNA.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au reținut-o pe Oneață Monica, un funcționar în cadrul Primăriei Municipiului Pașcani, județul Iași, respectiv inspector în cadrul Compartimentului Registratură, pentru 24 de ore.
Procurorii susțin că în martie-aprilie 2021, inculpata ar fi pretins și primit suma de 2.100 euro de la o persoană pentru a determina funcționarii competenți din cadrul Primăriei Pașcani să elibereze autorizația de construire și avizele pentru branșare la rețeaua de utilități, respectiv cea de gaze naturale, privind imobilul pe care aceasta dorea să-l construiască în municipiul Pașcani.
În considerarea aceleiași influențe și în scopul obținerii unor avize pentru eliberarea autorizației de construire, în august 2021, Oneață Monica ar mai fi pretins de la aceeași persoană suma de 2.400 lei pentru a interveni în scopul obținerii avizelor menționate, sumă pe care ar fi primit-o a doua zi.
În cursul lunii iunie 2021, inculpata ar fi pretins și primit suma de 24.500 lei de la o persoană pentru a determina funcționarii să elibereze întreaga documentație necesară construcției unui imobil, constând atât în obținerea proiectului imobilului, cât și a Planului urbanistic zonal, certificatului de urbanism, autorizației de construire și avizele pentru branșare la rețeaua de utilități, respectiv cea de gaze naturale, privind imobilul pe care această persoană intenționa să-l edifice în municipiul Pașcani.
În total, în perioada februarie 2020 – iulie 2021, Oneață Monica ar fi pretins și primit suma totală de 27.789 euro de la opt persoane inclusive pentru angajări în diverse compartimente din cadrul Primărie sau în Poliția Locală Pașcani.
La data de 16 iunie 2022, inculpata a fost prezentată judecătorilor din cadrul Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.
Procurorii precizează că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.