În plină criză sanitară și cu restricții de circulație impuse majorității populației trebuie să manifestăm responsabilitate, să păstrăm distanța și să respectăm regulile.

Tocmai de aceea soluția economică o reprezintă izolarea în  muncă și prin muncă. Sectorul construcțiilor este grav afectat de lipsa forței de muncă. Și astăzi, în vremuri de criză, șantierele de construcții sunt și vor rămâne deschise.

Se respectă condițiile impuse și care au drept scop stoparea limitării extinderii infecției.

“Nu este încă prea târziu și politicienii români trebuie să asculte de mediul antreprenorial din România. Fără o soluție de avarie și o viață economică desfășurată în timp de criză, statul român se va prăbuși. Sectorul construcțiilor chiar și astăzi poate prelua sute de mii de locuri de muncă. Procesul este unul care se desfășoară în aer liber, distanța socială se poate păstra, controlul pe un șantier este ușor de realizat. Multe investiții publice au fost suspendate la acest moment și plățile sunt întârziate. Guvernul român trebuie să accelereze plățile publice în acest sector și să dea drumul la noi investiții. Avem un potențial imens ca să preluăm românii dați afară din alte sectoare” declară Cezar Petre, președinte al Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier.

Șantierele nu sunt oprite, deși domeniul rezidențial este pe moment afectat de actuala criză sanitară și care implică restricții de circulație. Românii stau acasă și respectă regulile, iar deplasările în scop imobiliar aproape au dispărut. Însă sectorul imobiliar este obișnuit cu perioade de întreruperi, în general cauzate de sezonul rece și uneori ele durează chiar mai mult de câteva luni.

“Este important ca statul român să intervină rapid și să susțină achiziția de locuințe. Nu trebuie să așteptăm colapsarea economiei naționale, măsura trebuie aplicată acum ca să confere încredere investitorilor că în maxim șase luni vor exista banii necesari achiziționării. Noi putem construi și acum, putem susține economia națională, dar avem nevoie de o perspectivă. Statul trebuie să intervină și să ofere garanții pentru achiziționarea de noi locuințe, să garanteze credite ieftine pentru investiții, dacă nu cu dobândă zero cu siguranță cu o valoare extrem de scăzută” a declarat Adrian Axinia, diriginte de șantier și investitor pe de cealaltă parte.

Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier reprezintă asociația profesională a diriginților de șantier, specialiști în construcții responsabili cu execuția unor lucrări de calitate.

Puteți descărca documentul în format .doc.